Акафист иконе Божией Матери, именуемой "Нечаянная радость"

(слушать)

Кондак 1

Избра́нней от всех ро­до́в Бо­жией Ма­те­ри и Ца­ри́­це, яви́вшейся иногда́ к челове́ку беззако́нну, во е́же отврати́ти его́ от пу­ти́ не­че́с­тия, бла­го­да́р­ствен­ное пе́­ние при­но́­сим Ти, Бо­го­ро­ди́­тель­ни­це; Ты же, я́ко иму́щая ми­ло­се́р­дие не­из­ре­че́н­ное, от вся́­ких нас бед и гре­хо́в сво­бо­ди́, да зо­ве́м Ти:

Ра́­дуй­ся, неча́янную ра́­дость ве́р­ным да́­рую­щая.

Икос 1

А́нгели и пра́­вед­ных ду́­ши удиви́шася, ег­да́ предста́ла еси́ пред Сы́­ном Тво­и́м и Бо́­гом и мно́гим мо­ле́­ни­ем хода́тайствовала еси́ о челове́це, при́с­но во гре­се́х пребыва́ющем; мы же, очи́­ма ве́­ры то­ли́­кое Твое́ благоутро́бие зря́ще, со уми­ле́­нием взы­ва́­ем Ти си́­це:

Ра́­дуй­ся, мо­ли́т­вы всех хри­сти­а́н при­е́м­лю­щая; ра́­дуй­ся, и са́мых от­ча́­ян­ных гре́ш­ни­ков мо­ле́­ния не отверга́ющая.

Ра́­дуй­ся, к Сы́­ну Тво­ему́ о них предста́тельствующая; ра́­дуй­ся, неча́янную ра́­дость спа­се́­ния им по­даю́­щая.

Ра́­дуй­ся, пред­ста́­тель­ством Тво­и́м весь мир спа­са́ю­щая; ра́­дуй­ся, вся на́­ша пе­ча́­ли утоля́ющая.

Ра́­дуй­ся, Ма́­ти всех Бо́­га, озло́бленных ду́­ши утеша́ющая; ра́­дуй­ся, жи­тие́ на́­ше до́б­ре устроя́ющая.

Ра́­дуй­ся, из­бав­ле́­ние от гре­хо́в всем че­ло­ве́­ком прине́сшая; ра́­дуй­ся, Ра́­дость все­му́ ми́­ру ро­ди́в­шая.

Ра́­дуй­ся, неча́янную ра́­дость ве́р­ным да́­рую­щая.

Кондак 2

Ви́­дя­щи Пре­свя­та́я че­ло­ве́­ка, а́ще и беззако́нна, но на всяк день с ве́­рою и упова́нием пред чест­но́ю Ея́ ико́­ною до́­лу поверга́ющагося и Арха́нгельское приве́тствие Ей принося́щаго, внят и та­ко­ва́­го гре́шника сла­во­сло́­вию, да вси, зря́ще Ея́ Ма́­тер­нее ми­ло­се́р­дие, на Не­бе­си́ и на зем­ли́ во­пи­ю́т Бо́­гу: Алли­лу́иа.

Икос 2

Ра́­зум челове́ческий вои́стину превосхо́дит лю­бо́вь Твоя́ к ро́ду христиа́нскому, я́ко и тог­да́ не преста́ла еси́ от хода́тайства Тво­его́ о челове́це беззако́нном, ег­да́ Сын Твой по­ка­за́ Те­бе́ я́з­вы гвозди́ныя, гре­хи́ челове́ческими Ему́ соде́янныя. Зря́ще Тя толи́ко неотсту́пную Предста́тельницу за нас, гре́ш­ных, со сле­за́­ми во­пи­е́м Ти:

Ра́­дуй­ся, За­сту́п­ни­це усе́рд­ная ро́­да хри­сти­а́н­ска­го, от Бо́­га нам дарова́нная; ра́­дуй­ся, Путеводи́тельнице на́­ша, к Небе́сному Оте́честву нас возводя́щая.

Ра́­дуй­ся, ве́р­ных ог­раж­де́­ние и при­бе́­жи­ще; ра́­дуй­ся, по́­мо­ще всех, при­зы­ва́ю­щих и́мя Твое́ свято́е.

Ра́­дуй­ся, все́­ми презре́нных и отве́рженных от ро́ва по­ги́­бе­ли исхища́ющая; ра́­дуй­ся, тех на путь пра́вый обраща́ющая.

Ра́­дуй­ся, непреста́нное уны́­ние и мрак душе́вный от­го­ня́ю­щая; ра́­дуй­ся, ижди́вшим от не­ду́­га ум но́вый и лу́чший смысл по­даю́­щая.

Ра́­дуй­ся, оста́вленных врача́ми на Своя́ всемо́щныя ру́­це при­е́м­лю­щая.

Ра́­дуй­ся, неча́янную ра́­дость ве́р­ным да́­рую­щая.

Кондак 3

Си́­ла бла­го­да́­ти преизоби́ловала та́­мо, иде́­же умно́жися грех; да ра́дуются на Не­бе­си́ вси А́нгели о еди́нем гре́шнице пока́явшемся, пою́­ще пред Пре­сто́­лом Бо́­жи­им: Алли­лу́иа.

Икос 3

Иму́­щи к ро́ду христиа́нскому Ма́­тер­нее ми­ло­се́р­дие, всем с ве́­рою и упова́нием при­бе­га́ю­щим к Те­бе́ подае́ши ру­́ку по́­мо­щи, Вла­ды́­чи­це, да вси еди́нем се́рд­цем и еди­н́ы­ми ус­ты́ славосло́вие при­но́­сят Ти сицево́е:

Ра́­дуй­ся, я́ко То­бо́ю к нам нисхо́дит Бо́­жие благоволе́ние; ра́­дуй­ся, я́ко То­бо́ю и мы и́ма­мы вя́щшее к Бо́­гу дерз­но­ве́­ние.

Ра́­дуй­ся, я́ко во всех бе­да́х и об­стоя́­ни­их на́­ших прино́сиши Сы́­ну Тво­ему́ усе́рдныя о нас мо­ли́т­вы; ра́­дуй­ся, я́ко и на́­ша мо­ли́т­вы прия́тными Бо́­гу соде́лываеши.

Ра́­дуй­ся, я́ко не­ви́­ди­мых вра­го́в от нас отгоня́еши; ра́­дуй­ся, я́ко от ви́­ди­мых вра­го́в нас избавля́еши.

Ра́­дуй­ся, я́ко серд­ца́ злых че­ло­ве́к умягча́еши; ра́­дуй­ся, я́ко от клеветы́, досажде́ния и укоре́ния нас изыма́еши.

Ра́­дуй­ся, я́ко То­бо́ю вся бла­га́я жела́ния на́­ша исполня́ются; ра́­дуй­ся, я́ко мно́­го мо́­жет мо­ли́т­ва Твоя́ пред Сы́­ном Тво­и́м и Бо́­гом.

Ра́­дуй­ся, неча́янную ра́­дость ве́р­ным да́­рую­щая.

Кондак 4

Бу́­рю внутрь име́я гре­хо́в­ных по­мыш­ле́­ний, че­ло­ве́к беззако́нен мо­ля́­ше­ся пред чест­но́ю ико́­ною Твое́ю и, ви́­дев Кровь от язв Предве́чнаго Сы́­на Тво­его́ по­то́­ка­ми, я́ко­же на Кре­сте́, теку́щую, паде́ от стра́ха и с рыда́нием та́­ко во­пия́­ше Ти: «По­ми́­луй мя, о Ма́­ти ми­ло­се́р­дия, да не преодоле́ет зло́ба моя́ не­из­ре́чен­ныя бла́­гос­ти и ми­ло­се́р­дия Тво­его́, Ты бо еси́ всем гре́шником еди́на наде́жда и при­бе́­жи­ще; преклони́ся у́бо на ми́­лость, Бла­га́я Ма́­ти, и умо­ли́ о мне Сы́­на Тво­его́ и Творца́ мо­его́, да непреста́нно зо­ву́ Ему́: Алли­лу́иа».

Икос 4

Слы́­шав­ше небожи́тели о чуде́снем мо­ли́т­ва­ми Тво­и́ми спа­се́­нии их зем­на́­го ги́бнущаго бра́та, просла́виша Тя, благосе́рдую Цари́цу Не­бе­се́ и зем­ли́; и мы, гре́ш­нии, све́давше та­ко­во́е по­до́б­на­го нам гре́шника за­ступ­ле́­ние, а́ще и недоумева́ет язы́к наш вос­хва­ли́­ти Тя по до­стоя́­нию, от глу­би­ны́ умиле́ннаго серд­ца́ на́­ше­го вос­пе­ва́­ем Ти си́­це:

Ра́­дуй­ся, Спору́чнице спа­се́­ния гре́ш­ных; ра́­дуй­ся, Взыска́ние поги́бших.

Ра́­дуй­ся, Неча́янная гре́ш­ных Ра́­дос­те; ра́­дуй­ся, па́дших возста́ние.

Ра́­дуй­ся, Предста́тельнице к Бо́­гу, мир от бед спа­са́ю­щая; ра́­дуй­ся, я́ко гла́­са мо­ли́тв Тво­и́х бе́си тре­пе́­щут.

Ра́­дуй­ся, я́ко А́нгели се­му́ ра́дуются; ра́­дуй­ся, я́ко и нас, земноро́дных, си́­ла мо­ли́тв Тво­и́х ве­се́­лия исполня́ет.

Ра́­дуй­ся, я́ко те́ми от ти́ны гре­хо́в нас изыма́еши; ра́­дуй­ся, я́ко пла́мень страс­те́й на́­ших угаша́еши.

Ра́­дуй­ся, неча́янную ра́­дость ве́р­ным да́­рую­щая.

Кондак 5

Боготе́чную звезду́, чудотво́рную ико́­ну Ма́­те­ре Твоея́ показа́л еси́ нам, Го́с­по­ди, и́бо, взи­ра́ю­ще на о́б­раз Ея́ те­ле́с­ны­ма очи́­ма, умо́м и се́рд­цем к Первообра́зней возвыша́емся и Е́ю к Те­бе́ востека́ем, пою́­ще: Алли­лу́иа.

Икос 5

Ви́­дев­ше А́нгели Храни́тели хри­сти­а́н, я́ко Бо́­жия Ма́­терь споспешеству́ет им в наставле́нии тех, заступле́нии и спа­се́­нии, по­тща́­ша­ся си́­це возопи́ти Честне́йшей Хе­ру­ви́м и Сла́внейшей без срав­не́­ния Се­ра­фи́м:

Ра́­дуй­ся, с Сы́­ном Тво­и́м и Бо́­гом веч­но ца́рствующая; ра́­дуй­ся, Ему́ всег­да́ о ро́де христиа́нстем мо­ле́­ния принося́щая.

Ра́­дуй­ся, в христиа́нстей ве́­ре и бла­го­че́с­тии Нас­та́в­ни­це; ра́­дуй­ся, ере­се́й и тлетво́рных раско́лов Искорени́тельнице.

Ра́­дуй­ся, от растлева́ющих ду́­шу и те́­ло собла́знов сохраня́ющая; ра́­дуй­ся, от опа́сных об­стоя́­ний и внеза́пныя сме́р­ти без по­кая́­ния и Свя­та́­го Причаще́ния из­бав­ля́ю­щая.

Ра́­дуй­ся, упова́ющим на Тя жи­во­та́ непосты́дный ко­не́ц да́­рую­щая; ра́­дуй­ся, и по сме́р­ти за отше́дшую на суд Госпо́день ду́­шу пред Сы́­ном Тво­и́м неотсту́пно хо­да́­тай­ствую­щая.

Ра́­дуй­ся, Тво­и́м Ма́терним пред­ста́­тель­ством от ве́ч­на­го му­че́­ния сию́ из­бав­ля́ю­щая.

Ра́­дуй­ся, неча́янную ра́­дость ве́р­ным да́­рую­щая.

Читать далее